· Všechno v kuchyni by mělo mít své místo. Jestli je jedno místo v celém domě nebo bytě, kde by měl panovat řád, je to právě místo, kde se vaří. Nejen, že je to důležité kvůli vašemu pohodlí a bezpečnosti, ale nikdo nechce vařit uprostřed nepořádku. Samozřejmě, během kuchtění se nějakému tomu zmatku nevyhnete, ale vždy byste měli vědět, kam co patří, a uklidit po sobě. Veďte k tomu i ostatní členy domácnosti, včetně dětí. Ty také naučte, že kuchyně je od vaření, že to není herna ani dílna. Nikdo nechce připravovat večeři, zatímco tancuje mezi kostkami lega.
· Světlo je základ. I obyčejné jídlo vypadá lépe, když se vaří a servíruje v dobře nasvíceném interiéru. Pokud nemáte štěstí na přírodní osvětlení, zvolte bodová světélka plus jedno velké, díky kterému budete mít možnost si osvětlit přesně tu část místnosti, kterou zrovna potřebujete. Sáhněte také po digestoři s vestavěným světlem, díky kterému si budete moci posvítit přímo do pánve.
· V kuchyni bystě měli mít jen to, co opravdu potřebujete. Je sice fajn, že vám na kuchyňské lince stojí masivní robot, na polici máte třicet druhů koření a ve skříňce zaclání odšťavňovač, ale co s nimi, když jste naposledy pekli o Vánocích, z koření využíváte akorát pepř a sůl a šťávy nemůžete ani cítit? Pokud něco z těchto věcí potřebujete, dá se to vždycky půjčit, a nemusíte to tak mít doma nastálo. Uvolní se vám tak místo pro vysněný kávovar, vinotéku nebo stojan na nože.
· Úklid musí být hračka. Jistě, v zahraničních magazínech vídáme kuchařská království vyzdobená bílými ubrusy a nadýchanými polštářky, ale v reálu by úklid tohoto prostoru neměl zabrat více než pár desítek minut. Sáhněte po materiálech, kterým neublíží pračka nebo myčka, a které pro svůj dokonalý vzhled nevyžadují půlhodinové leštění. Tento čas můžete věnovat třeba pobíhání venku, ježdění na kole nebo výletu na přehradu.